Composiet is een mooi vulmateriaal. Het wordt gebruikt voor het maken van ‘gewone’ vullingen achter in de mond. Voor in de mond kan dit materiaal gebruikt worden om uw gebit mooier te maken.

Wat is mooi en wie bepaalt dat?

Heel simpel, dat bepaalt uzelf. Het gaat er immers niet om dat uw tandarts vindt dat u een mooi gebit heeft, het gaat erom dat u zelf tevreden bent over uw gebit. In het algemeen is er aantal aspecten dat het totale plaatje bepaalt, waarbij we van harte kunnen adviseren. Dit zijn:

  • de kleur van de tanden
  • de stand van de tanden
  • de vorm van de tanden
  • de locatie van het tandvlees

Een beugel kan in veel van de gevallen uitkomst bieden. Een nadeel is voor veel mensen het dragen van de beugel, de kosten van de behandeling (2 à 3 duizend euro) en de duur (1 à 2 jaar) hiervan.

Een andere methode is het aanpassen van deze gebitselementen met speciale composieten. Deze zijn beter polijstbaar en in diverse kleuren voorhanden zodat een tand met diverse kleuren/lagen opgebouwd kan worden. Zo krijgt de opgebouwde tand een natuurlijke uitstraling. Vooral de boventanden zijn hier erg geschikt voor.

Ten opzichte van kronen of plaatjes van porselein is er een aantal voordelen:

  • Met composiet hoeven we minder weefsel weg te slijpen zodat we extra zuinig omgaan met uw tanden.
  • De kosten zijn een factor 4 à 5 lager dan porselein (6 tanden in composiet kosten ongeveer 400 à 500 euro. In porselein 2500 à 3000 euro.
  • Mocht er een stukje afbreken dan kan dat makkelijk hersteld worden met composiet. Met porselein gaat dat moeizamer.
  •  Is de kleur en vorm niet helemaal naar wens? Dit kan makkelijk aangepast worden.

Tot nu toe zijn alle behandelde patiënten tevreden met de behandelingen met composiet. Er is er nog geen patiënt geweest die zijn vullingen wil omzetten in porselein.

Bent u ontevreden over de uitstraling van uw gebit en durft u niet meer vrijuit te lachen? Maak dan een afspraak voor een consult. U bent tot niets verplicht, maar vaak is de oplossing eenvoudiger dan u denkt.