OMFT

De stand van tanden en kiezen wordt bepaald door genetische aanleg en door de spieren in en om de mond. De genetische aanleg valt natuurlijk niet te veranderen. De stand van tanden en/of kiezen kan veranderen wanneer er een verkeerd evenwicht is tussen de verschillende spieren of wanneer er afwijkende mondgewoontes zijn. Deze twee aspecten (spiersterkte en mondgewoontes) zijn wel te veranderen. Met een moeilijk term spreken we van Oro-Myo-Functionele-Therapie (OMFT). Hiermee is het mogelijk in een vroeg stadium (6 -8 jaar) een voortraject te starten zodat een beugelbehandeling sneller verloopt en na afloop stabieler blijft. Ook kan het resultaat zo goed uitpakken dat uiteindelijk helemaal geen beugelbehandeling meer nodig is.

Veranderende tandstand

Afwijkende mondgewoonten geven bijna altijd een afwijking in de tandstand. Deze tandstand kan rechtgezet worden met een beugel. Echter wordt met een beugel niet de oorzaak van het probleem aangepakt. Als er sprake is van afwijkende mondgewoonten, dan moeten deze voor, tijdens of na de beugelbehandeling, behandeld worden. Een combinatie van deze behandelingen zorgt voor een stabiel resultaat.

Behandeling

Wanneer er sprake is van afwijkende mondgewoonten, dan wordt eerst het duimen, nagelbijten, liplikken of vingerzuigen afgeleerd. Daarna gaan we aan de slag met het herstellen van het evenwicht van de spieren in het mondgebied. Middels een werkschema worden lip- en tongspieren getraind. Daarnaast wordt de correcte manier van slikken aangeleerd met eten en drinken in verschillende consistenties.

Myobrace

Naast de ‘actieve’ behandeling kan ook de ‘Myobrace’ ingezet worden. Dit is een plastic bitje dat 1 uur overdag en de hele nacht gedragen wordt. Het doel van de Myobrace is het afwijkende mondgedrag ook ’s nachts te elimineren.